А ще тут вирощують зернові й бобові культури – пшеницю, ячмінь, кукурудзу, сою, горох, орендуючи понад три тисячі гектарів землі. Основа ж господарства – молочно-товарний комплекс, де за новітніми технологіями виробляється молочна сировина. Молоко – екстра класу та для дитячого харчування. Купує його одна зі світових харчових корпорацій.

У «Пісківському» також вирощують племінний молодняк великої рогатої худоби. Є в господарстві і коні (для спортивних змагань і загартовування дітвори), поні й страуси. Бентежить уяву сільчан і легенда про сховане на території Пісок… золото.

Під час недавнього прес-туру в Піски я дивувалася, захоплювалася й вражалася: не село – маленька Голландія на тлі економічних негараздів. Спершу не повірила, але під дахом контори навіть ластівки в’ють гнізда – згідно з народними повір’ями, на добро і щастя.

Вирощене в господарстві, очолюваному депутатом обласної ради Валерієм Колошею, намагаються не тільки продавати, але й якомога більше переробляти. За таким принципом і розвивається підприємство.

Зерно переробляють на борошно, крупи й комбікорми, сою – на олію й макуху.

Запашні тверді сири «Гауда», «Рікотто», «Моцарелла», сметана, кисло-молочна продукція – все сільчани можуть купити в крамниці. Сири, до слова, з добавками – горіхами, травами, червоним перцем.

– Споживачі стверджують, що вони пахнуть «дитиною», тобто молоком, – з гордістю розповідав Валерій Колоша. – Малята справді пахнуть молоком. Наші сири виготовляються зі свіженького молока. Щодня переробляється тонна продукції. І до столу сільчан – 100 кілограмів сирів.

Журналісти скуштували духмяного хліба (печуть ще й булочки, батони з висівками й насінням льону, багети, пиріжки) – пшеничного і кукурудзяного. Поласували круасанами й печивом, шоколадними цукерками.

Селяни можуть купити борошно, соєву олію, різноманітні крупи. Вся вироблена продукція із натуральної сировини, без будь-яких шкідливих добавок. Отож користується великим попитом і за межами Пісок– продається в сусідніх селах, в Ніжині, Бахмачі й Бобровиці, де вже високо оцінили торгову марку «Щедра фермерська родина».

Пісківчани мріють про завоювання столиці. У планах, як зізнався директор, ще й новий млин, завод з переробки м’яса, відродження старовинних бабусиних рецептів у пекарстві.

Додам, що вже понад півтора десятиліття у «Пісківському» працюють не лише задля прибутків і економічної стабільності. Валерій Колоша повсякчас дбає про відродження інфраструктури села, про духовність і культуру. Він твердо переконаний, що якщо вимре село – згине Україна, знівелюються духовні цінності – згине нація.

Ольга ЧЕРНЯКОВА. Фото автора